niedziela, 10 maja 2015

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO



Piękna pogoda za oknem, w końcu środek maja. Taka pora roku to nie tylko dobry czas na spacery czy grille. W maju budzi się do życia wiele roślin, które znamy, a nie wiemy, że z nich można zrobić naprawdę smakowite rzeczy!
Tak jest na przykład z mniszkiem lekarskim, czyli innymi słowy z mleczem. Nie bez powodu nazwany lekarskim, ma on wiele leczniczych właściwości, ale nie będę się rozpisywać, bo to przecież blog kulinarny, a nie portal o zdrowiu ;)
Ostatnio postanowiłam opuścić ściany akademika i udać się 5 metrów od niego na pobliską polankę.
To początek historii o tym jak powstał mój syrop z mleczy :D

Składniki:
- 300 główek kwiatu mlecza,
- 0,5 kg cukru,
-cytryna,
-3 szklanki przegotowanej i gorącej wody.

Przygotowanie:
Najpierw mlecze trzeba zerwać, poobrywać same główki i opłukać. Następnie wrzucamy je do garnka, wlewamy wodę i odstawiamy na około 1,5 godziny. Potem musimy nasze mlecze dokładnie odcedzić od soku, który puściły. Do owego soku dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Na koniec wszystko gotujemy 40 minut od czasu do czasu mieszając.

Syrop gotowy, jaki tani, a jaki pyszny!

Smacznego i zdrowego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz