Kontrowersyjny tytuł, a chodzi tu tylko o.. szpinak ;)
Znienawidzony przez wielu w dzieciństwie, wraca na salony. Coraz więcej ludzi zaczęło doceniać to warzywo. My również. Dlatego dziś pokażemy jak szybko zrobić pyszne danie ze szpinakiem i niecodziennym dodatkiem do niego. Nie zabraknie też szybko psującego się składnika- serka topionego (jeżeli kupimy w dużym opakowaniu, a codzienne kanapki z nim w roli głównej się nam znudzą).
Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku / 6 brykietów mrożonego,
- 50 g śmietankowego serka topionego,
- suszone pomidory w oleju z żurawiną
(stosunkowo niedrogie, bo mogą stać długo w lodówce i starczają nawet na kilka miesięcy),
- olej,
- pieprz, sól i czosnek.
Przygotowanie:
Smażymy szpinak na
oleju. W międzyczasie gotujemy makaron (najlepiej rurki). Gdy szpinak
będzie już rozmrożony, albo jeżeli smażymy świeży- maksymalnie się
skurczy, dodajemy serek topiony i mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy
makaron, kilka suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki i
żurawinę. Zamiast oleju z butelki można użyć tego ze słoika, w którym
"pływają" pomidory. Wtedy uzyska się bardziej intensywny smak i zapach
suszonych pomidorów. No i oczywiście zaoszczędzi się na oleju ;)
Zapraszamy do pisania w komentarzach jak wam wychodzą nasze przepisy!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńhmhhm ale świetne foteczki ! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, polecam ;-) Sama już go znaam od jakiegoś czasu i bardzo często robię. Podpowiem, że zamiast serka topionego jeśli ktoś lubi, można dodać ser pleśniowy (najlepiej taki z niebieską pleśnią), całe danie będzie miało fajny posmak ;-)
OdpowiedzUsuń