czwartek, 16 października 2014

JEDNOGARNKOWE DANIE Z DYNI I PIERSI Z KURCZAKA

Hej!
Czym byłoby nie marnowanie jedzenia i gotowanie "po taniości" bez sezonowych produktów? Jesienną porą nie mamy ich już zbyt wiele, ale za to z wybranego przez nas październikowego owocka można zrobić dosłownie wszystko. Jest nim DYNIA, która zazwyczaj kojarzona jest z Halloween, a rzadko docenia się jej smak i... cenę wśród studentów.
Dziś pokażemy Wam przepis na jednogarnkowe danie z dyni i kurczaka.

Składniki:

- 0,5 kg dyni
- jedna pierś z kurczaka
- kilka pieczarek
- mała cebula
- kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
- masło
- śmietana 30 %
- sól, pieprz
- szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kroimy w kostkę kurczaka, cebulę, pieczarki i dynię (po wcześniejszym obraniu ze skórki i usunięciu pestek ;). Do garnka dodajemy dwie łyżki masła i kurczaka, którego przyprawiamy pieprzem. Obsmażamy, a następnie dorzucamy cebulkę i pieczarki. Garnek możemy zakryć pokrywką, wtedy nasze składniki będą uduszone, a nie podsmażone, co da bardziej delikatny smak potrawie. Po kilku minutach dodajemy dynię, mieszamy i solimy. Następnie dodajemy kostkę rosołową i zalewamy składniki wodą. Gdy kostka się rozpuści, dolewamy ok. 100 ml słodkiej śmietany. Teraz wystarczy wszystko zagotować, intensywnie zamieszać i nasz sos dyniowy jest gotowy. My podajemy danie z ryżem.

*inspirowane Kwestią Smaku :)

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. jak kupić pół kilo dyni? da się tak? ile to kosztuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Da się, da. Dynia była wielkości małego melona i kosztowała trochę ponad 2 zł :) jeśli chodzi o te wielkie dynie, to często bywa tak, że można poprosić w sklepie o odkrojenie części!

    OdpowiedzUsuń