piątek, 19 grudnia 2014

NIE MARNUJ JEDZENIA! part 3

Nadszedł czas na świąteczną akcję " Nie marnuj jedzenia". Mamy nadzieję, ze nasze pomysły przydadzą się Wam "na zaś". U nas również przedświąteczny młyn, więc udało nam się napisać dopiero dziś.
Za to możemy Wam obiecać, że jutro wrzucimy studencką wersję pewnej wigilijnej potrawy ;)

Na pierwszy ogień idzie...

1. Karolina- minus chleb i minus bułka

NASZA PROPOZYCJA:

Twoje składniki są idealne do zrzucenia wagi po świętach, ponieważ możesz zaserwować sobie minus kanapkę z chlebem. Na pewno przyda się po bożonarodzeniowym obżarstwie ;)

2. Zuzanna- pesto, ser feta, łosoś wędzony, jajka

NASZA PROPOZYCJA:

Tutaj mamy pole do popisu, więc dodamy kilka prostych pomysłów na te składniki. Na obiad radzimy zjeść makaron z pesto i łososiem, będzie pysznie i prosto. Gotowane jajko z wędzonym łososiem jest idealne na kolację, ale z tych składników możesz również zrobić pyszną sałatkę dodając do nich ser feta, ale.. dokupując również sałatę lodową.

3. Olimpia- jajka, dżem truskawkowy, serek topiony, makaron spaghetti

NASZA PROPOZYCJA:

Hmm... Może roztopisz serek na patelni i polejesz nim ugotowany makaron? Nie będzie to wykwintne danie, ale przed świętami można zjeść trochę biedniej mająć pod uwagę to, że niedługo stoły będą się uginać od kulinarnych różności. Możesz również dokupić szpinak, a wtedy robiąc makaron ze szpinakiem i serkiem topionym uzyskasz już naprawdę fajny obiadek.

4. Darek- masło, pieczarki, majonez, ogórek, ogórek kiszony

NASZA PROPOZYCJA:

Podsmaż na maśle pokrojone pieczarki i dodaj do nich śmietanki 30 % ( niestety trzeba trochę zainwestować). Po przyprawieniu solą, pieprzem i czosnkiem wyjdzie z tego pyszny sos pieczarkowy, który można podawać z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Ten wybór zostawiamy już Tobie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz