czwartek, 11 grudnia 2014

KURCZAK W KREMOWO-POMIDOROWYM SOSIE

Jak widzicie- znów makaron i pierś z kurczaka. Tylko u nas- na milion sposobów, bo tanio, a jak smacznie!;) Ale..! Pamiętajcie, ten makaron to nie przymus. W większości dań z powodzeniem zastąpicie go ziemniakami, kaszą, czy ryżem.

Składniki:

- pierś z kurczaka
- 250 g makaronu
- 125 g serka mascarpone (połowa, więc jeszcze damy sposób, jak go wykończyć ;) )
- 2 pomidory
- pół cebuli
- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę pierś przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojony w kostkę pomidory (jeśli komuś bardzo przeszkadza skórka- po sparzeniu wrzątkiem łatwo odejdzie) i cebulę. Całość powinna ładnie się wymieszać, a pomidory wypuścić sos. Do miękkich już i odrobinę "rozwalonych" warzyw dodajemy serek mascarpone i mieszamy dokładnie aż do połączenia. Mamy gotowy obiad, czyż nie szybko? :)





Smacznego!

* Głowy nie dam sobie uciąć, ale chyba podobny przepis widziałam kiedyś na wieczku serka mascarpone.. Choć w sumie nie wiem ;p

1 komentarz: