Gwiazdą dzisiejszego posta jest jedna z indyjskich mieszanek przypraw, czyli garam masala.
Z podobnych składowych tej mieszanki powstaje również przyprawa curry, więc zakupione przyprawy na pewno Wam się przydadzą, jeżeli tak jak ja jesteście fanami kuchni indyjskiej.
Aby zrobić daną mieszankę potrzebujecie:
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kminu rzymskiego.
Jeżeli mamy już przyprawę to możemy przejść do drugiej części przepisu. Jest nią kurczak w garam masali.
Składniki:
- mieszanka przypraw,
- pierś z kurczaka,
- 100 ml jogurtu maturalnego,
- szklanka mąki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w grube paski. Następnie obtaczamy go najpierw w przyprawach, potem w jogurcie naturalnym, a na końcu w mące. Ostatnią czynnością jest usmażenie kawałków kurczaka w głębokim oleju.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz