wtorek, 29 września 2015

GAR(AM) PEŁEN MASALI

Gwiazdą dzisiejszego posta jest jedna z indyjskich mieszanek przypraw, czyli garam masala.
Z podobnych składowych tej mieszanki powstaje również przyprawa curry, więc zakupione przyprawy na pewno Wam się przydadzą, jeżeli tak jak ja jesteście fanami kuchni indyjskiej.

Aby zrobić daną mieszankę potrzebujecie:

- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kminu rzymskiego.

Jeżeli mamy już przyprawę to możemy przejść do drugiej części przepisu. Jest nią kurczak w garam masali.

Składniki:

- mieszanka przypraw,
- pierś z kurczaka,
- 100 ml jogurtu maturalnego,
- szklanka mąki,
- olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w grube paski. Następnie obtaczamy go najpierw w przyprawach, potem w jogurcie naturalnym, a na końcu w mące. Ostatnią czynnością jest usmażenie kawałków kurczaka w głębokim oleju.

Smacznego :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz