Przy okazji chcę dodać, że w tym sezonie będzie na pewno nieco mniej przepisów z użyciem piekarnika. Musiałam się wyrzec tego cudownego urządzenia na rzecz kuchenki do dyspozycji tylko dwóch osób. No cóż.. coś za coś ;)
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- czerwona papryka,
- zielona ostra papryczka,
- 10 pieczarek,
- cebula,
- pół szklanki śmietanki 30 %,
- szklanka bulionu,
- sól, pieprz i papryka słodka,
- mąka,
- pół łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- olej,
* dla właścicieli ogórków kiszonych - dwie sztuki pokrojonych w plasterki ogórków.
Przygotowanie:
Najpierw kroimy wszystkie warzywa i kurczaka w paski. Następnie na oleju podsmażamy kurczaka, którego lekko prószymy mąką. Następnie dodajemy warzywa i wszystko podsmażamy. Dane składniki powinny "puścić" wodę, a to będzie bazą pod nasz sos. Całość przyprawiamy, a potem wlewamy wcześniej przygotowany bulion i śmietankę zmieszaną z łyżką mąki do zagęszczenia. Sos doprowadzamy do wrzenia lekko mieszając. Na koniec dodajemy jeszcze koncentrat. To na tyle :)
*j.w.do sosu możemy dodać na sam koniec ogórki.
Ja podawałam całość z ryżem.
Smacznego :)
uu Laurunia jaki światowy przepis!
OdpowiedzUsuń