środa, 22 października 2014

TARTA GRZYBOWA

Dziś coś niekoniecznie bardzo szybkiego, ale jakże TO efektowne i smaczne! Tarta grzybowa proszę państwa!

Składniki:

Na ciasto:

(Można kupić gotowe, ale naprawdę nie warto- robi się szybko, a super dodatkiem jest starty ser żółty)
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 50 g sera zółtego
- 50 g śmietany 18%

Na farsz:

- 250 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów
- 3 jajka
- 100 g śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- cebula
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Na początek płuczemy grzyby I gotujemy je do miękości. Zaraz potem ugniatamy ciasto (ewentualnie miksujemy, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiegoż urządzenia). Następnie, na czas krojenia cebuli, czosnku i pieczarek w plastry odstawiamy ciasto do lodówki. Powinno być tak około 15 minut.
Po tym czasie rozkładamy ciasto na blaszkę (formę do tarty lub tortownicę, ewentualnie małą blachę innych wymiarów), dziurawimy je trochę widelcem, aby nie urosło bez farszu i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (200 stopni).
Teraz zabieramy się za farsz. Smażymy pieczarki, cebulę, czosnek, gdy zmiękną dodajemy pozostałe grzyby.
W osobnym naczyniu mieszamy ser, śmietanę, jajka. Mieszamy miksturę z pieczarkowym farszem. Następnie wylewamy całe już nadzienie na ciasto. Pieczemy około 30 minut (do lekkiego zarumienienia wierzchu).

SMACZNEGO!












*przepis inspirowany blogiem Bistromama ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz