Klasyczne cannelloni z mięsem mielonym, czyli zbajerzona wersja spaghetti, lub -jak kto woli, lasagne dla leniwych!
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 250 g makaronu cannelloni
- puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- kawałek sera żółtego
- ulubione zioła
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- szklanka mleka
Przygotowanie:
Smażymy mięso z czosnkiem, rozdrabniając je jak najbardziej nam się uda. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu, aby sos zgęstniał. Nadziewamy nieugotowane rurki i układamy z nich w naczyniu żaroodpornym jedną warstwę. Rurki polewamy beszamelem. Aby przygotować sos beszamelowy należy na rozpuszczonym maśle przysmażyć mąkę. Następnie dodajemy powoli, mieszając zimne mleko. Po chwili sos zacznie nam gęstnieć i właśnie wtedy wylewamy go na cannelloni. Pieczemy przykryte folia aluminiową w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie trzemy na wierzch ser żółty i odkryte pieczemy jeszcze 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz