sobota, 18 października 2014

SOS PIECZARKOWY

W przedwczorajszym przepisie jednymi ze składników były pieczarki i śmietana.
Co zrobić gdy nie zużyjemy ich do końca ? Jako, że staramy się Wam pokazać jak łatwo zaoszczędzić na jedzeniu logicznie gotując, podamy szybki przepis na sos pieczarkowy. Jest on bardzo delikatny w smaku, a robi się go w 10 minut ;)

Składniki:

- 200 g pieczarek,
- 50 g śmietankowego serka topionego,
- mała cebulka,
- 150 ml śmietany 30 %,
- olej,
- sól, czosnek i pieprz.

Jeżeli chcecie uzyskać bardziej kwaśny smak i większą gęstość, możecie dodać ok 100 ml śmietany 18 %.

Przygotowanie:

Cebulkę i pieczarki kroimy ( ja kroję cebulę w kostkę, a pieczarki w cienkie paski) i podsmażamy na oleju. Po 3-4 minutach dodajemy śmietanę, a następnie serek topiony i mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Teraz wystarczy przyprawić nasz sos i danie jest gotowe. Polecamy podawać ten sos z makaronem typu rurki albo kolanka (na zdjęciu).




Kolejny raz życzymy smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz