wtorek, 25 listopada 2014

CZOSNKOWE PULPECIKI

Ze specjalną  dedykacją dla Kacpra, który wykazał zainteresowanie tym przepisem- proszę bardzo. Nie smakują jak zwykłe mielone, są bardzo delikatne, pasują do jedzenia jako przekąska na imprezę, lub na obiad. Bardzo polecam!

Składniki: (na około 20 małych kuleczek)

- 2 piersi z kurczaka (zmielone)
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- bułka tarta do obtoczenia, lub dietetycznie- kasza manna

Przygotowanie:

Jeśli posiadacie blender/ mikser- warto samemu zmielić mięso wraz z czosnkiem. Ale gdy nie macie takich sprzętów- nic straconego! :) Można poprosić o zmielenie piersi w sklepie, a czosnek drobno posiekać (lub przepuścić przez praskę) i wymieszać z mięsem. Następnie dodajemy jajko, przecier pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy, aby składniki stworzyły gładką masę. Formujemy kuleczki, które po obtoczeniu w bułce (oby nie za grubo!) trafiają na patelnię. Smażymy z wszystkich stron, bez tłuszczu, co może sprawić, że będą troszkę kanciaste, ale nie martwcie się! Smaku ani uroku im to nie zabierze!


SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz