Czas na obiecane użycie pora, po raz drugi! :) Mnie smak jakoś niesamowicie nie zachwycił, ale to pewnie wina średniej sympatii do tego warzywa. Jest to jednak świetny dodatek zamiast ziemniaków, czy ryżu, więc polecam! Przede wszystkim danie jest też zdrowe, a nawet, mimo makaronu- dietetyczne.
Składniki:
- 100 g makaronu
- 1 por (około 200 g)
- 200 ml mleka
- duża łyżka mąki
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę na makaron (najlepsze penne lub świderki, ale u mnie z braku laku spaghetti). Kroimy por w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie mleko mieszamy z mąką (aż do zniknięcia grudek), a makaron wsypujemy do wody. Gdy por zmięknie wlewamy mieszankę mleka z mąką i podgrzewamy do zgęstnienia. Po chwili dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy.
U nas z pysznymi pulpecikami z piersi kurczaka z czosnkiem. Jeśli chcecie poznać przepis- piszcie :)
Przypominam o kolejnej edycji "Nie marnuj jedzenia"! Czekamy na przegląd Waszych lodówek na Facebooku :)
SMACZNEGO!
* wszelkie "zdrowe" przepisy są zainspirowane stroną http://smak-zdrowia.blogspot.com/ ! Bardzo polecam!
A ja myslałam, że to prawdziwy makaron i sos z pora czy coś ! :D
OdpowiedzUsuń