sobota, 25 października 2014

TORT DROŻDŻOWY NA SŁONO

Nie tak dawno temu pojawiła się tu pizza, a cała kostka drożdży nie została wykorzystana. Nadszedł czas coś z nią zrobić- nasza wróciła do łask po pobycie w zamrażarce ;) Danie smakuje trochę jak pizza, ale zdecydowanie robi szał. A co najważniejsze- możemy wrzucić tam wszystko, co nie chce się przydać do żadnej innej potrawy ;)

Składniki:

- 35 g drożdży
- 450 g mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- wszystko co chcecie dodać do środka+ wybrany sos (u nas czosnkowy, ale może być też np. pomidorowy)

Przygotowanie:

Ugniatamy dokładnie ciasto, formujemy w misce kulkę, smarujemy ją jeszcze odrobiną oliwy i pod ściereczką zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 2 części. Większą wykładamy blaszkę (należy pamiętać, aby wcześniej nasmarować ją masłem, w przeciwnym wypadku ciasto będzie przywierać do spodu). Smarujemy spód ciasta sosem, kładziemy swoje dodatki, ponownie nakładamy sos. Następnie przykrywamy drugą częścią naszego ciasta. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!




* wygrzebane w Internecie :)

2 komentarze: