czwartek, 12 lutego 2015

#PĄCZKUJEMY FAWORKOWO

Z okazji tego, że wkręciłyśmy się w ciekawą akcję, o której już Wam wczoraj pisałyśmy na fanpage'u dodajemy dziś nasz przepis na faworki. Na razie zostało zebrane prawie 35 % kwoty, którą Kapucyni potrzebują na pełna realizację swoich akcji w Afryce, więc jeżeli jeszcze zostało Wam trochę pieniędzy na koncie to zachęcamy do kupienia "e-pączka" na stronie http://paczek.kapucyni.pl/.

Przepis jest bardzo łatwy, aczkolwiek ja zamiast wałka używałam rolki od folii aluminiowej, a zamiast stolnicy samej folii, więc jak zwykle typowo akademikowo :)

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- pół kieliszka wódki,
- łyżka masła (ciepłego),
- łyżka oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,

+ cukier puder do posypania i olej do podsmażenia faworków.

Przygotowanie:

Mieszamy następujące składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku i przewijamy jeden koniec przez środek. Smażymy w garnku na głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie odsączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.

Smacznego i tłustego czwartku!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz