poniedziałek, 8 czerwca 2015

KSIĘGA TYSIĄCA I JEDEN PRZYPRAW

Czemu taki tytuł? Zaraz zobaczycie ;)
Oto owoc mojej pracy na warsztatach kulinarnych - kurczak curry w kilkunastu przyprawach.
A na zdjęciu byłam taka zachwycona, ponieważ poczułam każdą z nich osobno i razem, tworząc prawdziwą mieszankę curry.
Zawsze chciałam zrobić coś takiego. Jednak to danie nie jest zbyt tanie na pierwszy raz, ponieważ trzeba kupić duuużo różnych przypraw ( które oczywiście zostaną na następne okazje ).
Od razu piszę zastępstwo do kozieradki (sama nie mogę jej nigdzie znaleźć!) - jest to tymianek ;)



Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki nasion kozieradki
10 liści curry
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki otartego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki kopru włoskiego (fenkuł włoski)
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki soli

2 łyżki octu
2 duże pomidory
6 nasion kardamonu
1 kawałek kory cynamonu
1 kłos trawy cytrynowej
1 liść pandan (w zastępstwie pewna kombinacja liścia laurowego, estragon i bazylii)
1.5kg kurczaka
250ml mleka kokosowego
Sok z limonki



Przygotowanie:


1.       Posiekaj cebulę, zetrzyj imbir, pokrój pomidor w kostkę, odłóż na bok.
2.       Wymieszaj przyprawy – sól, kurkumę, chili, kolendrę, fenkuł, koper, paprykę i kardamon
3.       Rozgrzej na patelni olej, wrzuć też masło, liście curry i kozieradkę. Smaż parę minut aż liście curry zbrązowieją.
4.       Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starty imbir, wyciśnij czosnek, smaż do czasu aż cebula będzie półprzeźroczysta („zeszkli się”)
5.       Dodaj pozostałe zmieszane przyprawy,  pomidor pokrojony w drobną kostkę, cynamon , trawę cytrynową, pandan i ocet - dobrze wymieszaj
6.       Dodaj kurczaka pokrojonego w niewielkie (2-3cm) kostki
7.       Zamieszaj tak by kurczak był obtoczony przyprawami, przykryj i smaż 40-50min na małym ogniu
Początkowo curry będzie się wydawało suche, jednak kurczak powinien puścić wodę.
8.       Dodaj mleko kokosowe, gotuj jeszcze 5-10min.
9.       Dodaj sól i sok z limonki do smaku.

Wychodzi genialne, także smacznego dla odważnych ;)



2 komentarze:

  1. Kozieradkę kupisz w aptece, polecam doz.pl - darmowa dostawa do apteki (np. w pasażu grunwaldzkim), koszt to kilka złotych.

    PS Świetny nagłówek!
    PS2 Co ty robisz o 4:40?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę!
      A te godziny to takie trochę inne niż w rzeczywistości. Muszę inaczej ustawić, bo nad ranem zazwyczaj śpię ;)

      Usuń