wtorek, 20 października 2015

TORT NALEŚNIKOWY Z MIĘSEM

Naleśniki po raz kolejny :) To smak mojego dzieciństwa, przepis wyjęty ze starego przepisownika babci! Absolutnie bombowy !

Składniki:

- około 7 naleśników
- 250 gram mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
- 300 gram świeżego szpinaku, lub brykiet zamrożonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego/ ketchupu
- 2 jajka
- 100 gram startego sera żółtego
- szklanka śmietany 18%

Przygotowanie:

Przygotujemy 2 nadzienia- zielone i czerwone.

Nadzienie zielone:
Na patelni rozmrażamy/ smażymy szpinak wraz z czosnkiem. Gdy będzie jednolitą masą dodajemy roztrzepane 1 jajko.

Nadzienie czerwone:
Podsmażamy mięso wraz z drobno pokrojoną cebulą i opcjonalnie połową marchewki. Do gotowego mięsa należy wmieszać koncentrat/ ketchup.

W tortownicy układamy pierwszy naleśnik. Na każdy nakładamy zielone, a na nie z kolei czerwone nadzienie. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i tak do wykończenia farszy. Cały tort polewamy śmietaną wymieszaną z serem i drugim jajkiem. Zapiekamy do ścięcia się śmietany i rozpuszczenia sera w 200 stopniach (około 15-25 minut).





SMACZNEGO!

1 komentarz: